Beijing en Shanghai - Reisverslag uit Yangshuo, China van David Cassuto - WaarBenJij.nu Beijing en Shanghai - Reisverslag uit Yangshuo, China van David Cassuto - WaarBenJij.nu

Beijing en Shanghai

Door: David

Blijf op de hoogte en volg David

19 Oktober 2007 | China, Yangshuo

Ik was in het vorige bericht gebleven bij Beijing en ga nu mijn best doen om niet afgeleid te worden door stijgende temperaturen en dit krakkemikkige stoeltje voor de computer waar je als chinees lekker half-gehurkt op kunt zitten, waarschijnlijk. Gisteren overigens wel een paar leuke Chinezen ontmoet. Die spraken dan wel weer goed Engels en hadden het behoorlijk breed. Door het goede Engels had ik aardige gesprekken over hoe de mensen hier hun bedrijf runnen en hoorde ik bijv. de voor ons bekende verhalen over almaar stijgende energieprijzen, toenemende concurrentie en bijbehorende prijsdalingen. China is dan wel communistisch maar dat moet je uitsluitend politiek zien. De gemiddelde levenstandaard is er hier in ieder geval aardig op vooruit gegaan als ik de verhalen moet geloven en dat de rijken dan veel sneller rijk worden dan de armen minder arm is volgens mij een normale zaak. Overigens zijn ze ook best hard bezig om iets aan het milieu, arbeidsomstandigheden etc. te doen maar alles heeft tijd nodig. Dat de OS 2008 er aan komen heeft naast een flinke pot geldverspilling tot gevolg dat ze op allerlei terreinen nu vorderingen willen maken.

In Beijing heb ik ook een paar van de vaste highlights bezocht zoals het zomerpaleis en de Verboden Stad, het doordeweekse huis van de keizer. Dat het niet zo'n alledaags optrekje was kun je op de foto's wel zien. Het zomerpaleis, meer een park vol tempels rond een aangelegd meer haalt wel mijn parken top 3 na het Van der Werffpark in Leiden en Central Park. Ik denk wel dat de gewone Chinees met de communisten qua besteedbaar inkomen beter af is dan onder de keizers maar qua kunst en cultuur heeft zo'n absolute monarchie duidelijk voordelen want zij gaven doorgaans een exorbitant deel van het beschikbare budget uit aan kunst. De enige keizerin Cixi (2e helft 19e eeuw) besloot bijvoorbeeld geld dat was bestemd voor verbetering van de marine uit te geven aan verbetering van het Zomerpaleis en als goeie grap liet ze daar ook een marmeren boot aanleggen. Op een van de foto's in het album Beijing e.o. sta ik daarvoor.

Op dinsdag 9 oktober ben ik weer naar Shanghai gevlogen. Reizen in China is echt een makkie. 2 uurtjes vliegen voor 50 euro. Af en toe een bus voor 15 euro. De hotels in Shanghai zijn echter als uitzondering wel behoorlijk prijzig (50 euro voor een double bedoel ik dan) dus ik heb mezelf daar getracteerd op 4 nachten in een dorm met 8 frisgewassen backpackers, overigens wel met uitzicht op Pu Dong en de Pearl of the Orient toren (zie foto's). In de Jin Mao Toren (450m) dat is die naast die hoge die in aanbouw is een bezoek gebracht aan de tigste verdieping dankzij Mascha, concullega van Otto bij Fortis die daar gevestigd zijn. Ze zei dat ik erg veel geluk had dat het zo helder is want vaak kan zij door de smog de andere kant van de rivier niet eens zien. Beide keren dat ik in Shanghai was had een Typhoon een paar dagen tevoren de lucht schoongeveegd!

Ik was nu veel uitgeruster dan de eerste keer dat ik in Shanghai kwam en heb mij met goede moed in het dag en nachtleven gestort met een tempo zoals dat bij een high voltage stad als Shanghai hoort. Tochtje op de rivier, bezoek aan museum, meisjes afgeschud die de bekende tea scam op mij wilde plegen (oh Tea! Mmmm I have heard a lot of bad stories about tea parties! zei ik) Hoe werkt de tea-scam: allerliefste meisjes nodigen toeristen uit om naar een thee-ritueel of thee-proeverij te gaan. Daar wordt na het theeleuten de rekening gepresenteerd. Die meisjes hebben dan geen geld en vragen je of jij kan betalen. Er wordt vervolgens een rekening gepresenteerd van tot 3000 Yuan) Dat is 300 euro en dat is voor 6 kopjes thee zelfs in China wel gortig. Qua nachtleven: De betere clubs in Shanghai zijn wel voor het groostte deel expat maar prima, De Glamour Bar en Bar Rouge en Attica allemaal aan de Bund is het goed toeven soms op een enorm terras uitkijkend over de rivier met een coctail in je hand etc.

Vanavond ga ik met de bus naar Vietnam (Hanoi) waar het 30 graden is en vandaar zal ik nog wat afsluitende woorden spreken over dit land van de toekomst. Ni hao!

• 19 Oktober 2007 - 07:35

Heyman:

Dave,

Klinkt allemaal erg goed, maar ik lees teveel over "toenemende concurrentie en bijbehorende prijsdalingen", "gemiddelde levensstandaard" en "beschikbaar budget qua kunst". Waar zijn de verhalen over (ik noem maar wat) de 15 chineese meisjes in schooluniform die je megenomen hebt naar je hotelkamer? Alvast excuses aan je moeder als ze dit leest.

• 19 Oktober 2007 - 09:39

Urs:

ROFL! :-)Ik dacht in mijn post subtiel te zijn, maar Heyman slaat op empathische wijze de spijker op de kop! Enne, het begrip 'concullega' is zo 2006! Tenzij je er iets anders mee bedoelt...

• 21 Oktober 2007 - 08:55

Ruben:

Ha Davied, gelukkig dat je je Daviedmodus weer helemaal te pakken hebt en je kapitalistische zienswijze op het communisme loslaat. Heel veel plezier weer en doe John Rambo (deel IV komt bijna uit) de groeten als je hem tegenkomt in Nam! Groeten uit een bruisend Rotterdam

• 23 Oktober 2007 - 16:15

Ageeth:

Hi David,
    Geweldig, om je via deze site te volgen. Geniet van je reis en van de temperatuur. In Den Haag eerste nachtvorst gehad. Groetjes